Wat is APK en wat doen we?

De Algemene, Periodieke Keuring oftewel: APK. Alle autorijders zijn ermee bekend. De keuring ziet men vaak -begrijpelijk maar ten onrechte-  als een terugkerend kwaad waaraan je nu eenmaal moet toegeven. Maar wat vooral onduidelijk schijnt te zijn voor veel mensen: wat houdt APK nu eigenlijk in? Waar keuren we jouw auto op? En valt APK eigenlijk onder onderhoud aan je auto?

Waarom is APK verplicht

Het keuren van je auto is in Europa voornamelijk wettelijk verplicht wegens veiligheidsoverwegingen, maar het heeft ook te maken met milieu en registratie. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat we -als we je auto keuren- te maken hebben met een momentopname van de technische staat van het voertuig. Als je auto weer een jaartje netjes door de APK is gekomen, betekent het dus niet automatisch dat er geen mogelijke andere mankementen aan je auto zijn of kunnen komen. Hier komen we later nog even op terug.

Wat doen we tijdens de APK

Tijdens de APK keuren we je auto op de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie. Concreet betekent dit dat tijdens de keuring je remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie worden nagekeken. Daarnaast meten we de uitstoot van uitlaatgassen, de kilometerstand, het voertuigbewijs en identificatienummer en de gebruikte brandstof. Kortom: er staan best wat punten op de agenda.

Wat doen we níet tijdens de APK

Let goed op: vaak denken mensen dat er aan hun auto niks mankeert als deze net door de keuring is gekomen. Dat is nooit met zekerheid te zeggen: we checken je auto op de basis, maar er kan natuurlijk veel meer kapot gaan dan dat. Denk bijvoorbeeld aan je airco, of je accu. Daar komt bij dat we visueel nalopen op veiligheid, maar bijvoorbeeld geen zaken monteren of demonteren. Dat geldt niet alleen voor ons bij Auto RenZ, maar voor elk autobedrijf: de werkwijze is namelijk wettelijk vastgelegd. Wat wij persoonlijk wél doen, maar wat niet verplicht is, is het olieniveau nakijken en bijvullen.  

Wil je dat je auto volledig wordt nagelopen?

Dat alle vloeistoffen op peil zijn, filters vervangen worden, olie ververst en nog meer? Dan ben je toe aan een onderhoudsbeurt, waarover in een latere blog meer. Als je twee dingen uit deze blog meeneemt om je te helpen goed voor je auto te zorgen, laat dit dan het volgende zijn:  
  1. APK is niet hetzelfde als onderhoud. Om je auto in optimale staat te houden is APK alleen niet voldoende.
  2. Als je auto goed door de keuring is gekomen, wil dat niet zeggen dat je de rest van het jaar veilig reist. De keuring is een momentopname: je kunt de garage uitrijden en de pech hebben dat je koplamp knapt: er is niet te voorspellen wanneer sommige onderdelen de geest geven.
  Rij veilig en Hit the Road!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *