Waar let je op bij aankoop van een auto

picking-car-blog-auto renz Een nieuwe (tweedehandse) auto kopen: het hoort leuk te zijn, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. En als je dan eindelijk een leuk stalen ros gevonden hebt, loop je weer het risico dat er verborgen gebreken aan zitten. Daarom is het wel handig als je weet waar je op moet letten. In deze blog zetten we voor jou een aantal tips op een rij voor als je op zoek bent naar een nieuwe auto. Dan kun je tenminste goed voorbereid je slag slaan!

Hou je ogen open tijdens het bekijken

Natuurlijk zie je zelf ook wel of de auto die je op het oog hebt een deukje heeft, maar er zijn ook wat subtieler zaken waarop je moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de lak: oneffenheden en kleurverschil kunnen wijzen op schade die niet is gemeld. Kijk ook goed of er roestplekjes zijn op de bumpers, de dorpel of de spatborden. Roest breidt zich snel uit en dat is een probleem dat je echt niet wilt. Vergeet ten slotte ook de banden niet. Hoe is het profiel? Het is wel zo fijn als je niet direct de eerste rit in de slip raakt. Vraag de verkoper altijd om alle bijbehorende papieren, zoals handleidingen en onderhoudsboekjes. De laatste hiervan moet wel up-to-date zijn.

Hou je oren open tijdens het proefrijden

Als de auto er goed uitziet, kun je een proefritje maken. Let hierbij goed op het functioneren van de auto. Hoor je bijvoorbeeld een raar geluid, of start de  auto niet helemaal lekker? Wees dan extra voorzichtig. Ook het schakelen is belangrijk. Als de auto slecht schakelt of vreemde geluiden maakt, dan kan dit duiden op verborgen gebreken. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk soorten wegen berijdt tijdens een proefrit. Een perfect geasfalteerde weg levert minder problemen op dan een klinkerweg. Misschien dat een mankement je op de ene weg niet opvalt, maar op de andere wel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de auto naar links of naar rechts afwijkt tijdens het rijden op minder gladde wegen. Denk eraan om de remmen goed te testen. Maak een noodrem: je wilt er niet tijdens een gevaarlijke situatie achter komen dat de remmen minder scherp zijn dan wat je eigenlijk zou willen. Kijk daarna ook goed naar het dashboard. Werkt alles naar behoren? Zijn er geen rare lampjes die niet (of juist overijverig) werken?

Klopt alles?

Als je op de bovenstaande punten hebt gelet, kun je nog één laatste check doen voor de zekerheid. Ga naar een onafhankelijk Bovag-bedrijf om de auto te laten keuren. Dit kost misschien een paar tientjes, maar je bent er wel zeker van dat de auto goed is. Een betrouwbaar autobedrijf staat er altijd achter dat je de auto laat keuren door een andere partij. Klopt alles? dan kun je besluiten om tot kopen over te gaan. Wees hierbij niet bang om te onderhandelen, vooral als je ook een auto inlevert. Het is vrij normaal om bij grote aankopen over de prijs te onderhandelen. Hou de sfeer hierbij wel positief: een verkoper tegen de haren instrijken levert niks op. Wanneer de bodemprijs echt bereikt is geeft de verkoper dit wel aan. Als alles voor je gevoel klopt, kun je je de trotse eigenaar noemen van een nieuwe auto. Pech en schade kunnen nooit helemaal worden voorkomen, maar je weet als je je aan bovenstaande tips houdt in elk geval zeker dat je het risico zoveel mogelijk hebt ingeperkt. Wij wensen je veel rijplezier!  
2 antwoorden
  1. Kiki Wals
    Kiki Wals zegt:

    Je advies om zoveel mogelijk soorten wegen tijdens een proefrit te berijden spreekt me aan! Ik wil een auto kopen, en ik denk dat het proefrijden de belangrijkste factor is die mijn keuze zal beïnvloeden! Hopelijk vind ik een auto die volledig aan mijn verwachtingen beantwoordt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *