Wat kunt u zelf aan uw auto onderhouden

onder de kap Zoals we wel vaker hebben gezegd: autopech is nooit helemaal te voorkomen. Wél is het mogelijk om je auto zelf zo goed mogelijk te onderhouden en in de gaten te houden. Daar moet een kanttekening bij geplaatst worden: veel moderne auto’s hangen van de elektronica aan elkaar. Om er zeker van te zijn dat echt alles goed blijft werken, kan de auto alleen worden uitgelezen. Daarvoor moet je naar de garage (tenzij je zelf de loeidure apparatuur wilt aanschaffen én hiermee kunt werken). Met de komende tips kom je zelf al heel ver als het aankomt op het onderhouden van je auto;

Banden controleren

Je kunt je banden zelf goed controleren. Zorg ervoor dat je het profiel goed in de gaten houdt: in de band zijn nokken (slijtindicatoren) opgenomen. Naarmate de banden wegslijten, worden deze steeds beter zichtbaar. Dankzij dit handige foefje kun je ook prima zien of de banden wel gelijkmatig en niet scheef wegslijten. slijtage indicator

Ruitenwisserbladen vervangen

Dit is één van de weinige dingen die je als niet-techneut vrij makkelijk zelf kan oplossen. Als je tenminste een wat oudere auto hebt. Het lijkt misschien veel werk, maar als je goed kijkt stelt het niks voor. Als je het blad van de ruitenwisser opmeet in centimeters heb je de maat ongeveer te pakken. Je kunt bij de garage goede ruitenwisserbladen kopen. Heb je een moderne auto? Dan kan het moeilijker worden. Vraag dan bij je garage of je even geholpen kan worden.

Oliepeil controleren en olie bijvullen

Heb je wel eens rondgereden in een auto zonder olie? Ik wel (vanwege een lek waar ik halverwege de rit achter kwam). Laat me je vertellen: je houdt het maximaal een seconde of twintig uit. Dan is je auto, vriendelijk gezegd, rijp voor de schroot. Wacht dus nooit tot het olielampje brandt, maar peil regelmatig je olie en vul tijdig bij wanneer dat nodig is. Peilen is niet moeilijk, maar de juiste attributen zitten niet bij elke auto op dezelfde plek (let goed op welke olie je gebruikt. Je garage kan je vertellen wat je nodig hebt). Kijk in de handleiding van je auto om te lezen hoe je de olie peilt (of google het).

Koelvloeistof bijvullen

Nu we toch bezig zijn met vloeistoffen: als je niet wilt dat je auto aan de kook raakt, is het ook wel handig om de koelvloeistof op peil te houden. Doorgaans is het heel makkelijk om te controleren of de koelvloeistoftank wel is gevuld: op de dop van de tank staat meestal een thermometertje afgebeeld. Op de tank staan ook maatstreepjes, waarop ‘min’en ‘max’ staat om aan te geven wat het optimale peil is. Let wel op:  je moet er rekening mee houden dat je de koelvloeistof alleen kan bijvullen wanneer de motor van je auto koud is: als de motor nog warm is dan is er druk opgebouwd, waardoor de (verhitte) koelvloeistof omhoog spuit en je lelijk kan verwonden.

Lampjes vervangen

Lampen zijn erg belangrijk en het niet goed op orde hebben van je verlichting is behoorlijk strafbaar. Controleer dus regelmatig op al je lampen werken (laat een vriend om de auto lopen terwijl jij ook de remlichten en knipperlichten test). Lampjes vervangen kun je in sommige gevallen makkelijk zelf (althans, bij halogeen- of gloeilampen). Het hangt wel een beetje van je auto af: bij sommige -met name moderne- auto’s is het vervangen van lampjes zo moeilijk dat het echt door een monteur gedaan moet worden.  Dat geldt sowieso voor bijzondere lampjes, zoals je derde remlicht. We hopen dat je wat aan deze tips hebt. Als je meer wilt weten kun je natuurlijk altijd even contact opnemen!
8 antwoorden
 1. M Wilgenhof
  M Wilgenhof zegt:

  Heel handige tips! Dit is een interessant geschreven artikel, vooral voor ons vrouwen komt deze informatie goed van toepassing. Een controle doet helemaal niet kwaad. Bedankt voor de adviezen.

  Beantwoorden
 2. Vincent Rondwijk
  Vincent Rondwijk zegt:

  Ik controleer zelf ook regelmatig mijn bandenspanning en het profiel van mijn banden. Voor grotere onderhoudsbeurten breng ik mijn auto naar de garage. Zo zorg ik ervoor dat mijn auto in een goede staat blijft verkeren.

  Beantwoorden
 3. Ivan de Leeuw
  Ivan de Leeuw zegt:

  Auto-onderdelen als wisserbladen zijn tegenwoordig heel makkelijk online te bestellen, evenals andere onderdelen. Je kunt zelfs op automodel zoeken zodat je zeker weet dat je het juiste product hebt. Je moet wel uitkijken dat je niet een vaag product van twijfelachtige herkomst te pakken krijgt. Het is belangrijk altijd voor merkartikelen te kiezen.

  Beantwoorden
 4. Marie
  Marie zegt:

  Je kan inderdaad veel kleine reparaties of controles zelf uitvoeren. Ik check ook regelmatig mijn bandenspanning en oliepeil. Je bent uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de weg.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *