De buitenkant van je auto onderhouden

cleaning car   Het oog wil ook wat! Tenminste, het oog van de meeste mensen. Ik herinner me nog goed dat ik ooit in de auto zat bij een verre oom van me in Canada. Hij joeg zijn auto dwars door de bosjes. Toen ik hem voorzichtig vroeg of hij dat geen zonde vond van de lak was het antwoord: “Dan had het maar geen auto moeten worden”. Een mooie houding, maar persoonlijk heb ik liever dat mijn auto er een beetje netjes uitziet. Als dat voor jou ook geldt, lees dan verder voor een aantal tips om je auto als nieuw te houden.

Was dat?

Sommige mensen krijgen het voor elkaar om hun auto om te toveren tot een heuse spiegel. Dat doe je door flink te poetsen! Op zich leuk, maar… Denk eraan dat je je auto eerst wast voor je hem een poetsbeurt geeft. Als er namelijk nog vuil op zit, wrijf je tijdens het poetsen alleen maar krasjes in de lak. Was je auto met een flinke hoeveelheid (heet) water, een schone spons en een dopje autoshampoo. Riwax is hiervoor een goed merk. Begin op het dak en eindig bij de wielen. Hoe verder je naar beneden gaat, hoe meer vuil er op de auto zit. Als je van onderen begint neem je dus al dat vuil mee op je lak. Spoel je auto na het wassen af met koud water totdat al het schuim is verdwenen en je bent klaar met de wasbeurt!

Natuurlijk kun je ook vals spelen

Als je je auto goed wilt wassen dan kost je dit best wat tijd! Je kunt je auto daarom (zoals de gemiddelde mens) ook door de wasstraat halen voor een wasbeurt. Een beetje vals spelen op zijn tijd moet kunnen. Bedenk je alleen wel dat het resultaat dat de wasstraat je oplevert minder goed is dan het resultaat van een zelf-aangebrachte, grondige wasbeurt. Er blijven meer vuiltjes achter op je auto, met name bij de moeilijk bereikbare stukken zoals velgen, hoekjes en gaatjes,

Niet lullen maar poetsen

Als je auto grondig gewassen is, wacht dan goed af tot hij echt droog is. Je kunt nu beginnen aan je poetsbeurt! Is de laatste poetsbeurt al lang geleden of heb je je auto nog niet eerder gepoetst? Begin dan met een poetsmiddel dat de lak reinigt. Wassen alleen verwijderd ingetrokken vuil namelijk niet. Let op! Gebruik niet te vaak een reinigend poetsmiddel: dit verwijdert kleine laagjes van je lak. De uitstraling van een rijdend blik willen we zoveel mogelijk vermijden. Pak als je je auto wilt reinigen twee schone doeken en gebruik er ééntje van om de cleaner uit te smeren op de lak. Doe dit niet als de auto staat te branden in de zon en de lak te heet is. Laat de cleaner iets intrekken en wrijf deze uit met de andere schone doek. Denk eraan dat je de cleaner niet te lang laat zitten: als het teveel indroogt laat het zich moeilijk uitwrijven!

Van wassen naar ín de was

Heb je je auto vaker gereinigd? Dan kun je stap drie overslaan en je auto direct in de was zetten. Je ziet dat je auto klaar is om in de was gezet te worden als je auto al mooi glanst. Je zet je auto in de was met twee doelen: ingetrokken vuil verwijderen en een beschermlaag aanbrengen. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als reinigen: je brengt de was aan en je wrijft deze vervolgens uit. Gebruik hiervoor ook twee schone doeken. Wrijf met één doek de was in kleine, cirkelende bewegingen in en laat de was even drogen. Wrijf de was daarna weer uit met de andere doek.

Goed gereedschap is het halve werk

Zorg ervoor dat je goede producten in huis hebt om de buitenkant van je auto te onderhouden. Net heb ik al even Riwax genoemd. Dit merk biedt goede shampoo, reiniger en was. Een ander goed merk is Sonax. Om de auto in de was te zetten gebruiken de meeste liefhebbers een oud en vertrouwd product: Turtle Wax! Je weet nu alles wat je moet weten om je auto te laten glimmen als nooit tevoren. Zien we jou straks in een rijdende spiegel op de weg?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *