Veilig onderweg

roadtrip 2 Het lijkt zo leuk: op vakantie met de auto! Je bent lekker mobiel, kunt komen en gaan wanneer je wilt en je ziet ook nog eens wat van de omgeving. Helaas blijkt de praktijk vaak anders, vooral als je tijdens het achtste uur file op de zwarte zaterdag twee huilende kinderen op de achterbank hebt en je al drie uur moet plassen, maar in dezelfde tijd pas twee kilometer bent opgeschoten. En dan krijg je ook nog eens een boete omdat je geen veiligheidsvestjes in de auto hebt liggen! Kwestie van goede voorbereiding. Daarom vijf tips om goed voorbereid met de auto op vakantie te gaan.

Pak slim in

Zorg er ten eerste voor dat je niet teveel meeneemt: het meeste wat je inpakt gebruik je niet eens op vakantie. Als je met minder reist scheelt het bovendien in de benzinekosten (zo’n vakantie is tenslotte al duur zat). Pak zware dingen onderin en plaats niks op de hoedenplank in verband met je veiligheid. Je zou maar een noodstop moeten maken en eindigen met een zware koffer in je nek. Een extra tip: koop een bagagenetje die je over de spullen kan spannen als je de hoedenplank tóch moet gebruiken.

Mens erger je niet

‘Laten we ’s nachts vertrekken om de drukte te ontwijken!’ Komt deze uitspraak je bekend voor? Dat is omdat je één van de velen bent met deze gedachtegang. Niet erg slim: ook in de nacht rijden er veel mensen in de vakantieperiode. Het is slimmer om op een dag te vertrekken dat er niet veel verkeer wordt verwacht. Vertrek bijvoorbeeld buiten het weekend om! De ANWB heeft handige overzichten voor je, waarin je kunt zien wanneer drukte wordt verwacht. Neem hier een kijkje: https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersdruktekalenders-zwarte-zaterdag . Sta je toch in de file? Wees dan goed voorbereid met genoeg eten, drinken en spelletjes. Enne… erger je vooral niet!

Wees lief voor je auto en je auto is lief terug

Iedere auto heeft een maximum gewicht waarmee hij beladen mag worden. Dit kun je terugvinden op je kentekenbewijs, maar ook door het te googelen. Overschrijd dit gewicht niet: uit tests is gebleken dat een auto zeer onvoorspelbaar reageert als dit wel gebeurt, bijvoorbeeld tijdens het remmen. Bijkomend voordeel: hoe minder zwaar je auto beladen is, hoe zuiniger hij rijdt. Zorg daarbij ook voor de juiste bandenspanning (die mag wat hoger dan normaal als je je auto zwaarder belaadt). Dit scheelt ook aanzienlijk in de brandstofkosten en zorgt bovendien voor een betere wegligging.

Wees je bewust van welke landen je ziet

Dan hebben we het niet alleen over het opnemen van het prachtige landschap. Bedenk je goed dat ieder land zijn eigen regels heeft. In sommige landen ben je verplicht een brandblusser mee te nemen, in andere een veiligheidsvest per persoon en in weer andere landen (geloof het of niet) moet je te allen tijde van het jaar sneeuwkettingen in de achterbak hebben liggen. Stippel goed uit door welke landen je rijdt om op de plek van bestemming te komen en breng goed in kaart wat in die landen verplicht is. Er zijn er genoeg thuis gekomen van een koude kermis nadat zij zijn beboet door de lokale politie. Sluit je niet bij deze ongelukkigen aan!

Breng je auto in optimale staat

Het lijkt zo logisch, maar toch zijn er genoeg mensen die een belangrijke stap overslaan: het onderhoud van je auto. Als je een lange afstand wilt afleggen, zorg er dan voor dat alles in optimale conditie is. Je gaat zelf ook geen marathon lopen met een zwakke, ongetrainde enkel. Breng je auto naar een lokale garage om hem volledig te laten nakijken en, indien nodig, op te knappen. Als je midden in de nacht met pech op een verlaten landweggetje in de Provence staat ben je tenslotte (letterlijk en figuurlijk) helemaal ver van huis.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *