Vlieg uit de bocht met vrienden, niet met de auto

Ben jij wel eens in de slip geraakt? Dan weet je hoe machteloos je bent wanneer je auto alle kanten op glijdt. Als het goed is gegaan heb je geluk gehad, maar een slippartij kan vreselijke gevolgen hebben. Daarom is het zaak om   jezelf zo goed mogelijk te beschermen op de weg. Denk eens aan je schoenen. In de zomer loop je misschien het liefst op slippers: lekker luchtig. Maar in de winter draag je (in de meeste gevallen) iets heel anders. Het liefst stevige stappers met een goed profiel, zodat je niet onderuit glijdt op de stoep. Waarom zou je het met de banden van je auto anders zien?

Goed profiel redt levens

In de laatste jaren zijn gelukkig steeds meer mensen het belang van goede (winter)banden in gaan zien. Helaas zijn er ook nog steeds veel mensen die onterecht denken dat winterbanden pas tegelijkertijd met de schaatsen uit de kast getrokken hoeven te worden. Winterbanden presteren namelijk niet alleen met ijs en sneeuw: bij lagere temperaturen en regen (lekker Nederlands weer dus) hebben winterbanden al veel meer grip. En dat redt levens.

Hoe werken winterbanden

Bij lagere temperaturen verhardt het rubber waarvan banden zijn gemaakt, waardoor de band als het ware minder ‘vastplakt’ aan het wegdek. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber, waardoor deze ook bij lagere temperaturen beter grip hebben. Al vanaf 7 graden maakt dit een aanzienlijk verschil: denk aan een 7 meter kortere remweg. Winterbanden zijn ook voorzien van lamellen, die vervormen wanneer de band rolt. Als er sneeuw ligt, ‘happen’ de banden zich hierdoor als het ware vast, waardoor er veel minder slipgevaar ontstaat. Het laatste pluspunt is dat winterbanden een opener profiel hebben dan zomerbanden, waardoor ze veel beter water, vuil en sneeuw af kunnen voeren dan zomerbanden.

Zijn winterbanden verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in sommige Europese landen wel. Eén van die landen is Duitsland, waar je bij winters weer een boete ontvangt als je auto niet is voorzien van winterbanden. Raak je betrokken bij een ongeluk terwijl je geen winterbanden hebt? Dan kun je zelfs (mede)aansprakelijk worden gesteld (en heb je dus niet zoveel meer aan je verzekering). In andere Europese landen, als Frankrijk, Italië en Zwitserland, gelden soortgelijke regels. In Zwitserland kun je zelfs strafrechtelijk worden vervolgd wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt zonder dat je auto is voorzien van winterbanden.

Conclusie

Wat is nu de conclusie van dit alles? Simpel: winterbanden zijn niet alleen een cadeau voor jou, maar ook voor je medeweggebruiker. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat de kans op ongelukken enorm afneemt wanneer je auto is voorzien van winterbanden. Het lijkt misschien even een uitgave, maar het alternatief is (een stuk) beroerder. Denk er wel aan je winterbanden weer op tijd te wisselen: als je er bij hogere temperaturen mee rijdt, slijten ze veel sneller.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *