Tips om je auto goed te onderhouden

auto renz mechanic-blog-3 Soms ontkom je niet aan reparatie voor je auto, maar je hoeft een stuk minder te repareren als je je auto goed onderhoudt. We hebben in onze eerste blog al verteld hoe je schade kunt voorkomen, maar los daarvan willen we je ook een paar tips meegeven om je auto goed te onderhouden. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen, nietwaar?

Tip 1: Reik naar de sterren

De sterren in je voorruit welteverstaan. Een klein sterretje kan binnen de kortste keren uitgroeien tot een grote barst. Nu kun je ook met een barst verder rijden, maar echt mooi is het natuurlijk niet. Afgezien daarvan is het ook nog eens onveilig: je ruit springt veel sneller als er een barst in zit.Het is maar een kleine moeite om een sterretje te repareren en in de meeste gevallen wordt dit gewoon vergoed door de verzekering. Als jij dit niet zeker weet, bel je verzekeraar dan op. De kans is groot dat jouw auto dan een dag of twee later kosteloos weer ster-vrij door het leven gaat.

Tip 2: Hou je peil op peil

Het ligt er een beetje aan hoe intensief jij je auto gebruikt, maar over het algemeen is het verstandig om eens per maand je oliepeil na te kijken. De gevolgen van een te laag oliepeil zijn namelijk niet mals en de kosten zijn aanzienlijk. Je kunt je olie het beste peilen op het moment dat je tien minuten hebt gereden. Denk er wel aan dat je de auto op een vlakke ondergrond zet en dat deze niet schuin staat!

Tip 3: Aan de beurt

De beste tip die we je kunnen geven als het aankomt op onderhoud, is je auto regelmatig een kleine beurt te (laten) geven. Tijdens een kleine beurt worden de vloeistoffen gepeild en de staat van de verlichting, de remmen en, last but not least, de banden nagekeken. Het lijkt niet veel, maar als één van deze zaken niet helemaal klopt dan kan dit grote gevolgen hebben voor je auto. Een kleine beurt kost stukken minder dan een kapot onderdeel of, nog erger, een ongeluk ten gevolge van nalatig onderhoud. Je kunt je auto ook een grote beurt cadeau doen: hierbij wordt je auto uitgebreid gecontroleerd op 100 onderdelen. De kans om slijtage tijdig op te merken wordt hierdoor aanzienlijk groter. Je auto geeft vaak zelf aan wanneer onderhoud nodig is en of het om een grote of kleine beurt gaat. Geeft je auto dit niet aan, dan is de kans erg aanwezig dat de laatste monteur die de auto onder handen heeft gehad een onderhoudskaartje heeft achtergelaten waar het op staat.

Tip 4: APK

We hebben je zojuist gewezen op het belang van een kleine en grote beurt voor je auto op zijn tijd. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, NIET hetzelfde als APK. APK is een jaarlijkse (of tweejaarlijkse, er vanaf hangende hoe nieuw je auto is) en verplichte controle. Je auto wordt hierbij gecontroleerd op een aantal basispunten die bepalen of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te mogen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je remmen. Er wordt alleen niet half zoveel onderzocht als bij een grote beurt. APK valt dus niet onder onderhoud, hoewel het wel heel belangrijk (en bovendien verplicht) is om jaarlijks op tijd de APK te laten uitvoeren. Zonder geldige APK kan je verzekering bovendien weigeren uit te betalen in geval van schade.

Tip 5: Maak goede afspraken met de garage

Als je naar een garage gaat voor onderhoud (of een eventuele reparatie) maak dan van tevoren goede afspraken om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. Spreek bijvoorbeeld af dat er alleen een reparatie wordt uitgevoerd na goed (telefonisch) overleg. Zo hou je de kosten binnen de perken en de relatie met je garage goed.
6 antwoorden
 1. Lauren de Bruijn
  Lauren de Bruijn zegt:

  Voorkomen lijkt me ook beter dan genezen, daarom ben ik er het helemaal mee eens dat het verstandig is om regelmatig je auto een kleine beurt te laten geven. Mijn oud autootje is kapot, misschien omdat ik het niet goed heb onderhoud. Als ik een nieuwe auto koop, laat ik het regelmatig onderhouden!

  Beantwoorden
 2. Sarah de Leeuw
  Sarah de Leeuw zegt:

  Goed onderhoud zorgt ervoor dat je wellicht ergere autoschade voorkomt. Zeker het tweede punt dat u noemt. Ik heb een keer iemand gekend die zijn olie te weinig bijvulde. Dat heeft zijn auto niet leuk gevonden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *