Maak je auto klaar voor de zomer

car in summer   Op het moment dat ik deze blog schrijf, is de gevoelstemperatuur in Nederland -17. De zomer lijkt wat dat betreft een gek onderwerp om over te schrijven, maar toch doe ik dat. De reden is simpel: ook al lijkt het niet zo, de zomer is weer in aantocht en daar moet je auto klaar voor zijn! In deze blog vind je tips om jouw auto zomerklaar te maken.

Doe een zomercheck

De meeste garages bieden een zomercheck aan. Het is verstandig om hier voor de zomer gebruik van te maken. De hoofdzakelijke reden dat een auto er in de zomer mee ophoudt (ook in Nederland), is oververhitting. Tijdens een zomercheck worden er een aantal belangrijke punten nagelopen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de koelvloeistof: deze kun je zelf bijvullen, maar het kan zijn dat er na verloop van tijd een klein lek  zit. Dan loopt de koelvloeistof langzaam weg terwijl  je niks in de gaten hebt en kan je auto ongemerkt oververhit raken.  Als je een zomercheck doet voorkom je dit soort ellende en kun je met een gerust hart de weg op. Er wordt ook gekeken naar de olie, de remvloeistof, rubbers en slangetjes, oftewel de dingen waar je zelf niks mee kunt als je niet een beetje onderlegd bent. Let op! Als je zelf je koelvloeistof bij wilt vullen, doe dit dan nooit wanneer de motor van je auto nog warm is! De druk is dan te hoog en de koelvloeistof zal eruit spuiten en kan je lelijk verwonden.

Airco-check

het lijkt zo overbodig, airco in een druilerig land als Nederland. We horen het dan ook vaak: “Ik heb ARKO; Alle Ramen Kunnen Open, hahaha…”. Iedereen die een auto zonder airco heeft gereden weet dat in de praktijk een auto zonder airco op een loeihete en klamme dag geen pretje is. Zet daarom voor de zomer je airco even aan en check of alles wel goed werkt. Als de lucht die de airco uitstoot niet zo koud is of stinkt, laat een aircocheck doen. Misschien moet het filter vervangen worden of het koudemiddel bijgevuld. Je wilt ook even weten of er niks lekt!

Onderhoud de band met je banden

Deze is belangrijk en, als je er geen rekening mee houdt, potentieel erg gevaarlijk. Hou er altijd rekening mee dat je banden onder de goede spanning staan (in je handleiding vind je terug hoeveel dit moet zijn). Als de bandenspanning op een warme dag te laag is, kan dit zorgen voor schade aan je band. Hou er ook rekening mee dat je bandenspanning anders moet zijn als je jouw auto zwaar belaadt, bijvoorbeeld op vakantie. Een tweede belangrijke factor is het profiel op je banden. Als het profiel te weinig is loop je behoorlijk risico: in de zomer komt er vrij veel hitte vrij wanneer je rijdt. Dat kan zorgen voor een klapband, wat je te allen tijde wilt voorkomen. Bovendien blijft er rubber achter op het wegdek. Als er een stortbui valt, wordt het daardoor spekglad. Daar heb je minder last van als het profiel op je banden goed is.

Heb geen lak aan je lak

Als het echt warm is, heb je kans dat je lak dof wordt. Dit zie je het snelst terug bij rode auto’s, die onder zonschade al snel vaal en roze worden. Zorg ervoor dat je je lak beschermt als je niet wil dat dit je overkomt: poets je auto en zet hem in de was. Of breng hem naar een garage met een poetshal die het voor je kan doen. Natuurlijk kun je ook investeren in een autohoes die je in de zomer over je auto kunt plaatsen. Op die manier bescherm je niet alleen je lak, maar zorg je er ook voor dat er geen stof en vuil op je auto komt wanneer je deze ergens hebt geparkeerd. Je auto is na deze stappen te hebben doorlopen volledig klaar voor de zomer. Nu jij nog: op naar de sportschool (of als dit je niet interesseert: zwembroek uit de kast en luieren in de zon).
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *