Autoschade: voorkomen is beter dan genezen

auto renz damaged-car-blog-1 Iedereen die al langere tijd van A naar B koetst in een auto heeft er minstens één keer last van gehad: schade aan het heilige melkkoetje. En laat dat ons als rasechte Nederlanders nu net raken waar we niet geraakt willen worden: recht in de portemonnee. Nu is het niet altijd je eigen schuld als je schade oploopt, maar in de meeste gevallen heb je er zelf wel een aandeel in gehad. En aangezien voorkomen nog altijd beter is dan genezen, hebben we voor jou de vijf meest voorkomende redenen van autoschade in kaart gebracht. Kun je lekker voorbereid de weg op.  

Afleiding zorgt voor brokken

We kennen het allemaal. Je rijdt vol frisse (tegen)zin je dagelijkse route naar het werk als je wat naast je hoort zoemen. Je oog schiet heel even naar je telefoon en je hebt een appje ontvangen. Toch nog iemand die aan je denkt. Ook al antwoord je niet achter het stuur, het kan geen kwaad om even te lezen wat er in het appje staat. Je pakt je telefoon en… knalt volop op je voorligger, die plotseling in de ankers moest omdat een zeldzame witgespikkelde berkspecht voor de auto vloog. Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar de strekking is duidelijk. Afleiding in het verkeer is de nummer één reden voor schade. Of je nu op je telefoon kijkt, je radio bijstelt of meer oog hebt voor de buurvrouw die voorbij komt rijden dan voor het verkeer: je loopt risico. Hou je aandacht dus bij de weg, ook als het een weg is die je nog tien jaar dagelijks twee keer moet rijden.

Nog meer reden om over het weer te klagen

Mist, regen, sneeuw en ijzel zijn allemaal welbekende aanleidingen tot irritatie in het verkeer. De wegen staan direct vast en het lijkt alsof iedere chauffeur spontaan is vergeten waar het gaspedaal zit. Vooral voor weggebruikers die dagelijks lange afstanden afleggen is dit vaak reden tot een flinke scheldkanonnade. Toch is het voorzichtige gedrag wel op zijn plaats: het weer is een grote veroorzaker van schade. Pas je snelheid en afstand dus aan bij laaghangende zon, regen, harde windstoten en andere zaken.

Medeweggebruikers

Je bent helaas niet alleen verantwoordelijk voor je eigen auto: ook je medeweggebruikers zijn van invloed. Zorg er dus voor dat je ze zo goed mogelijk in de gaten houdt: je kunt aan het rijgedrag vaak wel zien welk type bestuurder zich aan het roer begeeft. Zie je iemand klakkeloos overspringen van de linker- naar de rechter baan? Zorg er dan voor dat je tijdig uit de weg bent. En nee: deze tip geeft je niet het excuus om de welbekende vinger uit het raam te hangen wanneer je wordt ingehaald. Hoewel we dit allemaal wel eens willen…

De tijd van het jaar

De impact van de seizoenen wordt enorm onderschat. Zo zijn er nog steeds heel veel mensen die denken dat winter- of zomerbanden niet zo’n verschil maken. Dit veroorzaakt helaas nog regelmatig schade. De cijfers liegen er namelijk niet om: wie plotseling moet remmen met winterbanden, komt gemiddeld zo’n 28 meter eerder tot stilstand dan wie dit met zomerbanden doet. De ideale tijd om winterbanden onder de auto te laten zetten in Nederland, is oktober tot maart. Vanaf 8 graden celcius merk je al een aanzienlijk verschil.

Onderhoud je auto goed

Auto’s zijn soms net mensen: als je ze niet goed verzorgt, geven ze de geest! De vergelijking is misschien een beetje cru, maar denk er maar eens goed over na. Als mens voel je het wanneer er iets in je lichaam niet helemaal lekker zit. Je gaat dan naar de dokter, die je weer op de been helpt. Een auto kan zijn gevoel niet aangeven, maar is net zo goed als de mens ook aan slijtage onderhevig. Hier is een oplossing voor: laat je auto periodiek controleren en onderhouden. Dan hebben we het niet alleen over de APK-keuring! De auto’s die bij de garage worden gebracht met schade hebben vaak problemen die makkelijk konden worden voorkomen. Dan wordt het ineens een duur (en onnodig) geintje! Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen met deze top 5 redenen van schade. Heb je zelf nog een tip of aanvulling? Laat het ons dan vooral weten!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *